Vladimir Damian

Arta este combativă, este nebună, este libertate, este mereu tânără, nu poate fi cenzurată, arta este infinită!

VLADAM este Vladimir Damian.

S-a născut în 1960 într-un mic orășel din nordul Ucrainei. Locuiește în București, România. Despre sine spune ca a desenat inainte sa invete sa vorbeasca.

Picturile sale sunt speciale prin stilul și temele alese. Stilul se supune intodeauna temei. Picturile dezvăluie viziunea sa artistica despre viață, aspecte generale de filosofie, emoții puternice și experiențe mistice. Operele sale de artă sunt pline de energie, induc emoții și stari de meditatie si creatie. In conceptia sa, aceasta este ceea ce trebuie să facă arta.

Opera sa nu poate fi incadrata cu certitudine într-o anumită tendință artistică. Artistul, chiar daca “ciupeste” cateodata din diferite stiluri si maniere, reuseste să-si păstreze originalitatea.

A absolvit Scoala de Arta din Bucuresti in 1986 la clasa profesorului si artistului Mihail George Paul.

Pana in 1989 a participat la diferite expozitii de grup, la nivel local si national, primind premii de excelenta. Dupa 1989, creatia sa a avut un caracter “underground”, pana in 2011, cand la indemnul artistului Mihail George Paul incepe sa expuna din nou.

A participat cu lucrari la expozitiile de grup organizate de Galeria Elite Prof Art: “Calatorind prin lume”, “Citadine”, “Marina”, “Peisaje”

si de asemenea, la expozitiile organizate de colega sa, Adina Moldova Titrea:

“Senzatie si culoare” – expozitie de grup, Hotel Marshal Garden 5*, Bucuresti, mai 2014

“ATAT DE ROMANESC” – expozitie de grup, Hotel Marshal Garden, Bucuresti, octombrie 2014

“ROMANIA – oameni si locuri” – expozitie de grup, Galeria Labyrinth (Education Point), Bucuresti, martie-aprilie 2015

“ANOTIMPURILE ROMANIEI” – expozitie de grup,  Galeria Labyrinth (Education Point), Bucuresti, octombrie 2015

“SECRETUL PADURII” – expozitie personala, Galeria Elite Prof Art, martie 2016

“PORTATIV CROMATIC” – expozitie de grup, Galeria Labyrinth (Education Point), Bucuresti, mai 2016

“Carmen Moldaviae” – expozitie de grup, Galeria Labyrinth, Bucuresti, octombrie 2016

Prima expozitie personala a fost in septembrie 2012, la Galeria Elite Prof Art si s-a intitulat “Evadare din Labirint”. Despre aceasta, pictorul Mihail George Paul spunea: “Vladimir Damian abordează cu febrilă tenacitate, incitanta temă a labirintului. Dedalurile sale, întinse panorame prezentate deseori “a vol d’oiseau”, evocă deopotrivă peisaje selenare, atingând o paroxistică incandescenţă onirică. Damian este un explorator al acestei condiţii umane – inumană”.

In martie 2014, tot la Galeria Elite Prof Art, recidiveaza cu expozitia personala “Mecanica, o stare de arta”. Despre aceasta expozitie, criticul de arta Roxana Pasculescu spunea: “Cu imaginaţie şi seriozitate, Vladimir Damian propune iubitorilor de forme şi culori, la Galeria Elite Prof Art cea mai recentă serie de lucrări finalizată în această primăvară. În picturile executate în ulei, abordarea unei palete largi de subiecte semnalează interesul artistului îndreptat către bogăţia şi diversitatea universului. De la portretul de bărbat până la trenul surprins în mişcare, Vladimir Damian redă cu ştiinţă şi expresivitate faţete ale unei lumi mai mult sau mai puţin familiare nouă, devoalând din unghiuri atent alese imagini sugestive şi adeseori simbolice. Fiecare reprezentare a pictorului funcţionează dincolo de impactul vizual ca o metaforă, privitorului oferindu-i-se prin titluri ori comentarii, cheia “lecturii” ”

Secretul padurii – expozitie personala la galeria de arta Elite Prof Art din Cotroceni, 26 martie – 9 aprilie, 2016.

După personala anterioară -în care Vladimir Damian propunea privitorilor fragmente din universul tehnic, fascinant ca mișcare și forme pentru viziunea sa picturală- de astă dată, artistul își plasează atenția asupra peisajului. Ca odinioară impresioniștii, pictorul nostru urmărește natura în momente diferite ale zilei, cu interes și curiozitate. Artistul analizează îndeaproape strălucirile, transparențele și opacitățile anumitor peisaje care devin astfel, personajele principale în compozițiile expuse acum, la Galeria Elite Prof Art. Și în această actuală prezentare tematică, dinamica vântului și deplasarea soarelui cu încărcătura lui de luminozitate și căldură, motivează fundamental demersul grafic și cromatic al artistului Vladimir Damian.

26 martie 2016

Roxana Păsculescu, critic de artă.

Lucrarile pot fi download-ate de pe pagina https://www.facebook.com/vladam.paintings?ref=hl

Galerie de lucrari